ВМРО скочи на Бойко Борисов за царските имоти

Докато лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов е на посещение в Саудитска Арабия заедно със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, ВМРО се противопоставя на опитите на българските институции за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. „царски имоти“ на фамилията Сакскобургготски, съобщи OFFNews.

ВМРО се противопоставя на опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски. От партията на Красимир Каракачанов виждат опити за „сделка“ със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си, се казва в позиция на ВМРО. Поводът са публикации в медиите, че междуведомствена работната група към Министерството на правосъдието подготвя законопроект, с който да бъде уреден въпросът с реституцията на Сакскобургготски.

В текста на ВМРО се казва още:

Питаме: заради това ли беше всичко, господин Сакскобургготски? За да си върнете имотите? Не е ли това обидно към собствената Ви фамилна привързаност към България. Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли?

 ВМРО винаги е напомняла, че въпросът „монархия или република“ в България е решен с референдум, който е нелегитимен. Този референдум следва да се повтори – в интерес на коректността. Но общественото мнение в България е отдавна ясно. Както е ясен и заветът на Васил Левски. България е република. И слава Богу!

България е република и ако някой иска да се титулува цар, следва да знае, че в днешни дни това остава единствено благородническа титла, която не обвързва държавата. По никакъв начин!

Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва. Въпросните имоти са на институцията цар, т.е. на държавността. Днес такава институция в България няма. Имотите не са лични, те са държавни. И винаги са били. Във всеки смисъл на думата и без оглед на правните еквилибристики. Държавни означава обществени.

ВМРО с тревога следи и опитите на Сакскобургготски да наложи отново нарицателното Цар Симеон Втори, заедно с атрибути като Ваше величество. Част от медиите в България използват тези думи.

Величество е българският народ, от когото произтича властта. В днешни дни монархията и атрибутите ѝ навсякъде в цивилизования свят са само скъпо струващ маскарад.

България дължи уважение на своята историческа царска традиция – тя е част от завещаното ни средновековно достойнство, което ни отличава от всички останали. Но стремежът към имоти е неуважение и принизяване на царската традиция, и на самата България.

Затова ВМРО предлага ресорните институции да положат всички усилия, за да запазят собствеността на въпросните имоти в държавни ръце. Ако искат, могат да дадат на фамилията на Симеон Сакскобургготски преференциални условия за дългосрочно ползване. Но именно държавата да остане принципал.

Наместо това обаче виждаме опити за „сделка“ със Сакскобургготски – явно срещу предполагаеми негови международни контакти. Последните са доста съмнителни, но показват желанието на Бойко Борисов да приобщава всички към политиката си.

Това несъмнено е добро държавническо поведение, но с него не бива да се търгува.

Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции!
източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*