Европарламентът поиска оръжейно ембарго за Саудитска Арабия

Европейският парламент призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия на фона на „най-големия в света глад“ в Йемен, информират световни агенции. Евродепутатите приеха необвързваща резолюция, която призовава шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на монархията, пише в. „Сега“.

Притесняват се, че оръжията могат да бъдат използвани срещу цивилни граждани в продължаващата война в Йемен. В полза на резолюцията гласуваха 539 депутати, 13 – „против“ и 81 – „въздържал се“. „Могерини трябва спешно да предложи цялостна стратегия на ЕС за Йемен и отново да настоява за йеменска мирна инициатива“, се казва в резолюцията, в която също се призовава „всички актьори да действат за деескалация на конфликта и да се обвържат с нов кръг инициирани от ООН мирни преговори“.

Според депутатите има сериозни твърдения, че Саудитска Арабия нарушава международното хуманитарно право в Йемен.

По-рано гръцкото правителство обяви, че ще се съобрази с ЕС, ако наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, пише „Гардиън“.

Гръцкото правителство е критикувано за оръжейно споразумение с Рияд за 66 милиона евро. Но говорител на администрацията увери, че Атина ще спази закона, ако ЕС обяви санкции.

източник

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*