Нобеловият лауреат Джоузеф Стайниц: ДОХОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ УДВОЯТ АКО ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС

Унищожителна “атомна бомба” в сърцето на неолиберализма пусна световно известният икономист и носител на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стайниц. Икономическият гуру обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС. С това свое изказване един от последните живи гении на 20-ти век удари жестоко най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.

“Източна Европа” е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия” – обясни Стайниц. Според учения, който освен с наградата си е известен и с това, че предвиди срива на “дотком балона”, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е жертва, която в момента се намира е в типична “хватка на доминионите”, известна още от Римската империя.

Това е моделът една държава да се колонизира, като се подкупи елитът й. “Римляните не са завладявали само с бойните си легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции. Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. – това е съюз – завера на местния елит с империята – с едничката цел да се издоят поданиците. Системата „хватка на доминионите“ е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там британците провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно с тях изсмуквали обикновения народ” – обясни Стайниц.

“В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу тези граждани, които са против. Призивите и възгласите за излизане от ЕС биват заклеймявани и преследвани, както се преследва ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.” – поясни Стайниц.

Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който в момента Източна Европа е подложена на брутално изсмукване, докато ръкопляска, “благодарна” за еврофондовете.

Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са “подкупът”, платен на елита. В замяна големите западни корпорации завземат пазара на съответната страна и той се дои в полза на Запада. Правят го като слагат ръка върху електроснабдяването, водоснабдяването, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между отпусканите на съответната източноевропейска държава пари по евро-фондовете и парите, които чуждите корпорации източват от пазара й е особено лошо – то е 1 : 10.

“Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре да плаща огромните суми, с които в момента захранва и субсидира Западна, тя ще стане минимум двойно по-богата. Повтарям – минимум! Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг метод на Западна Европа да изсмуква Изтока. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така задълбочава изоставането.” – завърши Нобеловият лауреат. / Г.Н

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*