МАСОВИ АРЕСТИ И ТЕРОР Над Опозиционните Журналисти в УКРАЙНА! Евродепутати призоваха да бъдат освободени!

Депутати от Европарламента призоваха за незабавното освобождаване на украинските журналисти Дмитрий Василец, Евгений Тимонин и Василий Муравицки. През декември 2017 г. 23 евродепутати от 6 партии и 12 страни-членки на ЕС подписаха отворено писмо с призив за незабавното освобождаване на украинските журналисти Дмитрий Василец, Евгений Тимонин и Василий Муравицки. Дмитрий Василец и Евгений Тимонин са арестувани през ноември 2015 г. , а през септември 2017 са осъдени на 9 години затвор с обвинението, че са помогнали с технически указания за създаването на канал в Youtube на свои колеги, работещи в неподчиняващите се на Киев територии.

Василий Муравицки е арестуван през август 2017 г. във връзка с професионалната му дейност и критическите му публикации, в които разобличава корупцията на украинските власти. Заплашват го до 15 години лишаване от свобода според член от закона, свързан с „предателство към Родината“. Веднага след ареста му за него се застъпват редица правозащитни организации, сред които Репортери без граници и Комитет за защита на журналистите. В началото на ноември представителят на ОССЕ по правата на средствата за масова информация Арлем Дезир изказа сериозната си загриженост във връзка с делото на Василий Муравицки.

Отвореното писмо беше инициирано от петима евродепутати: Иржи Масталкой, Хавиер Коузо Пермуй, Татяна Жданок, Костадинка Кунева и Елеонора Форенца. В най-кратко време то ще бъде връчено на представителите на мисията на Украйна към Европейския съюз с цел да бъде предадено на украинския президент Петро Порошенко.

Евродепутатите заявяват: „Украйна, в качеството си на страна-кандидат за присъединяване към ЕС, е длъжна да спазва правата и свободите, изложени в Хартата на Европейския съюз за правата на човека. Въпреки това, понастоящем редовно и грубо се нарушават такива основни човешки права, като свободата за изразяване на мнения и сдружаване, свободата на мисленето и изразяването по съвест, забраната за изтезания и унизително отношение. През последните години ръководствата на много популярни украински телевизионни предавания се сблъскаха с административен и съдебен натиск, а някои медийни ресурси бяха закрити. В редица доклади от международни неправителствени организации се споменава факта, че много журналисти, критикуващи властта, са подложени на съдебно преследване.“

Автор: Руслан Коцаба

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*