Преди минути: ПЕТЪР МОСКОВ ВЛИЗА В ЗАТВОРА заради Турските Ваксини?! Виж Тук:

Злочестият бивш здравен министър Петър Москов, прочул се с перманентните скандали, които твореше в Министерство на здравеопазването в периода 2014-2016 г. може да лежи в затвора до 10 години заради едно от най-ярките си провинения – аферата с турските ваксини.

Преди дни софийската прокуратура най-после внесе в специализирания съд обвинителния акт срещу някогашния депутат от Реформаторския блок, който е подсъдим за 3 престъпления- за самоволното си решение да разпореди имунизация със забранени ваксини „Пентаксим“ на деца и за неизгодна за държавата сделка с фирмата „Бул био“, третото обвинение е за безстопанственост.

Първите две обвинения срещу Пепи Готиното са квалифицирани като „Особено тежки случаи на злоупотреба с власт“ и за всяко едно от обвиненията се предвижда затвор между 3 и 10 години. Ако Москов бъде признат за виновен и за трите извършени от него престъпления, той ще излежи най-тежката от присъдите.

Аферата с турските ваксини избухна през есента на 2015 г., месеци след като Москов се настани на шевското кресло в Министерство на здравеопазването по силата на коалиционно споразумение между ГЕРБ и тогавашните партньори на Борисов от Реформаторския блок.

Тогава журналистката от БНТ Валя Ахчиева направи документално разследване за решението на Москов да приеме дарение от Турция на забранени за злоупотреба заради съмнения за завишено съдържание на живак детски ваксини „Пентаксим“.

„Дарението“ всъщност се оказа златно за България, тъй като срещу стоте хиляди опасни ваксини от южната ни съседка, родното Министерство на здравеопазването подари на Турция 5 млн. броя ваксини „БЦЖ“. Според обвинителния акт щетата за държавното дружество, производител на българските ваксини „БЦЖ“, е в размер на 428 хил. лв.

Реалната загуба обаче е много по-голяма, тъй като в аптеките в Турция един брой ваксина „БЦЖ“ струва между 80 цента и 1 евро. Тоест- ако България бе продала, а не подарила въпросните ваксини, печалбата на държавното дружество щеше да е над 3-4 млн. лв. „Няма как да обвиним Москов за щета от няколко милиона лева, тъй като сме калкулирали само производствената цена, а не пазарната. С транспортните разходи, застраховките и други, щетата е за към 500 хил. лв.“, обясниха от държавното обвинение.

Отделно от това Министерство на здравеопазването е загубило още над 400 хил. лв. от приемането на дарението за ваксините „Пентаксим“ – турско производство, тъй като опасните ваксини са били освободени от митницата за сметка на държавата, а след това са били съхранявани, а не унищожени. Щетата от „само“ 1 млн. лв. обаче не може да се съизмери с опустошителния хаос, който Пепи Готиното предизвика с турските ваксини. Заради самоволното му решение той на практика провали имунизационния календар на България за 2016 г., като хиляди майки отказаха да ваксинират децата си заради опасения, че ваксините са с живак.

Макар прокуратурата да разпореди изтегляне на турските ваксини, малцина вярваха, че това се е случило в действителност.

„Има регистрирани стотици случаи на родители, които платиха огромни суми за извънредни прегледи на децата си заради опасения, че са им инжектирали ваксина с живак.

Хиляди семейства отказаха да сложат ваксина на своите деца, а други се принудиха да се обърнат към частни болници и сами да купят ваксини „Пентаксим“ внос от Франция. Едноличен виновник за истерията, обхванала обществото в първите дни на 2016 г., е Петър Москов, който дори след разпореждането на Прокуратурата за изземване на забранените турски ваксини, обясняваше по телевизията, че те не са опасни и че лекарите ги предпочитали. Дори само заради тази престъпна арогантност той заслужава присъда“, категорични са от Прокуратурата.

Когато избухна скандалът с турските ваксини, Петър Москов издейства сваляне на предаването „Открито“ от ефира на БНТ и заплаши да даде на прокурор Валя Ахчиева. Здравният министър със святкащ поглед обвини за аферата не собствената си некомпетентност и сребролюбие, а неназовани лобисти, провеждащи „грозна и гнусна кампания, стигнала най-ниската точка на човешкото падение“.

В крайна сметка продължилото повече от две години разследване установи, че Москов е надвишил недопустимо правомощията си и е игнорирал мнението на компетентни специалисти, че ваксините „Пентаксим“ от Турция са със завишено съдържание на живак.

Разследването срещу Москов не е установило дали той се е облагодетелствал финансово от тази афера, каквито слухове се носят отдавна.

Според една от версиите, които циркулират в обществото, в схемата с бартера с ваксини, е замесен синът на Лютви Местан. Някои смятат, макар и без документални доказателства, че Москов е направил дарението на родни ваксини „БЦЖ“ срещу комисиона под масата, тъй като на Турция са й били необходими спешно милиони ампули от ваксината. За да се избегне плащането на реалната цена на ваксините от България, комшиите даряват 100 хил. броя „Пентаксим“, но произведени в Турция без правомощия на фирмата – производител на оригиналните ваксини от Франция. И срещу тях получават 4 900 000 ваксини повече.

„Да, вярно е, че цената на 1 бр. „Пентаксим“ е многократно по-висока от цената на ваксината „БЦЖ“, но в случая не става въпрос за ваксина с патент, а за сделка, при която България получава ампули с неясен произход и силно завишено съдържание на живак. Все едно да си купиш от Илиенци менте маратонки на „Найк“ и да претендираш, че са по-скъпи и качествени от произведени в България обувки“, описват от Прокуратурата схемата на Пепи Готиното на достъпен за обществото език.

МАЙКА МУ ЕМА МОСКОВА СЕ ОТРЕЧЕ ОТ НЕГО ПРЕДИ СМЪРТТА СИ:

Майката на Петър Москов – министърът на културата в правителството на Иван Костова (1997-2001 г.) Ема Москова преживя тежко предателството на единствения си син към синята идея и няколко месеца след като наследникът й реши да остане в кабинета на Бойко Борисов, вместо да напусне заедно с останалите от ДСБ, си отиде от този свят.

Ема Москова беше много близка с Иван Костов

„Не знам какво му става, защо постъпи така. Направо не е на себе си. Срамувам се от сина си. Явно властта съвсем го е покварила и той не може да й устои“, не скри разочарованието си от своя син Ема Москова в края на 2016 г. Малко след това – на 26 април, 2017 г. интелектуалката се спомина на 83-годишна възраст. Нейни съседи твърдяха, че Москова, която бе изключително близка до Иван Костов, се сринала здравословно покрай срамните действия на сина си. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*